Kabakulak Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Kabakulak Belirtileri ve Tedavisi

Kabakulak, tükürük bezlerini ve sinir sistemini etkileyen viral kökenli bir rahatsızlıktır. Epidemik parotit olarak bilinen kabakulak, aşılamanın yaygınlaşmasıyla birlikte çoğu ülkede kontrol altına alınmış olsa da, az gelişmiş ülkelerde hala bir sorun olmaya devam etmektedir. Çocukluk dönemi hastalığı olarak bilinen kabakulak, bu çağda geçirmemiş olan yetişkinlerde de görülebilir. Kabakulak bulaşıcı bir hastalıktır ve kulak altındaki şişlikle karakterizedir. En fazla görüldüğü mevsimler ise kış ve bahar aylarıdır. Havadan solunum yoluyla, hapşırma ve öksürük gibi etkenlerle kolayca bulaşabilen kabakulak, ilk 3 hafta içinde herhangi bir belirtiye yol açmaz. Bu süreçten sonra belirtiler ortaya çıkar. Bir kez kabakulak geçiren kişiler, bu hastalığa karşı ömür boyu bağışıklık kazanır. Çocukluk çağında geçirilen kabakulak, yetişkinlikte geçirilene göre daha hafif etkilerle atlatılır.

Kabakulak Belirtileri Nelerdir?

  • Kabakulak hastalığı çenede ve kulak arkasında şişlikle başlar. Şişlik ilk olarak tek taraflı başlar, ardından diğer tarafı da etkiler.
  • Boğaz ağrısı ve tükürük bezlerindeki ağrı hastalığın teşhis aşamasında önemli bir semptomdur.
  • Eğer virüs yumurtalıklara kadar etki ederse, hastada karın ağrısı yakınması ortaya çıkar.
  • Ağız ve çene hareketlerinde ağrı, baş ağrısı, ateş yükselmesi ve halsizlik de hastalığın belirtileri arasındadır.
  • Hastalarda iştahsızlık, bunun yanı sıra bulantı ve kusma ortaya çıkar.
  • Nadiren şiddetli vakalarda hastaların boyun tutulmasından yakındığı da görülebilir.
  • Bazı hastalarda herhangi bir belirti olmadan kabakulak hastalığını geçirebilir.

Kabakulak Tanısı Nasıl Yapılır?

Hastalarda ortaya çıkan fiziksel belirtiler kabakulak tanısında kolaylık sağlar. Özellikle hastanın çevresindeki kişilerde de kabakulak hastalığının görülmüş olması tanıyı kolaylaştırır. Çünkü bulaşıcı olan kabakulak toplumda salgınlara neden olabilir. Hastanın tükürük bezlerinde oluşan şişlik, yapılacak fiziki muayeneyle rahatlıkla görülebilir. Kan testlerinde antikor seviyesinde tespit edilen yükseklik, kabakulak kesin tanısında kullanılır.

Kabakulak Hastalığının Komplikasyonları Nelerdir?

Kabakulak virüsünün kana karışmasıyla birlikte, vücuttaki organları olumsuz şekilde etkilemesi söz konusudur. Organ iltihaplanmaları nedeniyle hastalarda ciddi riskler oluşabilir. Hastada beyin zarı etkilenirse, menenjit hastalığı ortaya çıkabilir. Bu durumda hastalarda şiddetli baş ağrısı, kusma ve ense sertliği gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Bu belirtiler oluşursa, hastaya acilen müdahalede bulunulmalıdır. Sadece beyin değil, başka organlarda da iltihap oluşarak hastada farklı etkiler görülebilir. Yumurtalıklar etkilenirse, hastanın kısırlık sorunu yaşaması söz konusu olabilir. Eğer gebeliğin ilk aylarında kabakulak geçirilirse, gebelik düşükle sonuçlanabilir. İltihaplanma gözyaşı bezlerini etkilerse, hastada görme sorunları da yaşanabilir.

Kabakulak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalığa özel bir tedavi yöntemi yoktur. En önemli tedavi yolu, hastanın ev istirahati yapmasıdır. Kabakulak belirtileri yaklaşık 1-2 hafta etkisini sürdürecektir. Bu süreçte gerekirse ağrı gibi semptomlar ilaç tedavisiyle hafifletilebilir. Hastaların bol sıvı alması, beslenmesine dikkat etmesi, özellikle C vitamini alması bağışıklık sistemini güçlendirecek ve hastalığın daha kolay atlatılmasını sağlayacaktır. Bu dönem asitli içeceklerden de kaçınılması ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. Kabakulak bulaşıcı olduğu için hastanın sağlıklı kişilerden ayrı tutulması da önemlidir.

Kabakulak Hastalığından Korunma Yolları

Kabakulak hastalığından korunmak için çocukların 1-1,5 yaşlarında ilk doz, 4-5 yaşlarında da ikinci doz MMR aşısı yapılması gerekir. Bu şekilde kabakulak hastalığından %95 oranında korunmak mümkündür. Çocukluk çağında aşılama yapılmadıysa, özellikle hamilelik sürecinde kadınlar aşılanmalıdır. Kabakulak menenjit hastalığının en önemli nedenlerinden biri olduğu için, bu hastalıktan korunmak önemlidir. Bu yüzden çocukların aşılanması ihmal edilmemelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Üveys

21 Temmuz 2024 Pazar

Kabakulak hastalığından korunmak için çocukların aşılanması gerektiğini biliyorum, fakat hamilelik sürecinde aşı yaptırmak güvenli mi? Aşının yan etkileri olabilir mi veya bebek üzerinde olumsuz bir etkisi olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Üveys,

Hamilelik sürecinde kabakulak aşısının yaptırılması genellikle önerilmez. Kabakulak aşısı, canlı virüs içerdiğinden, hamilelikte kullanımı bebek üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Bu nedenle, hamile kalmadan önce gerekli aşıların tamamlanması önerilir. Ancak hamile kalmadan önce kabakulak aşısı yaptırmadıysan, doktorunla görüşerek en doğru bilgiye ulaşabilirsin. Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmeni dilerim.

Sevgiler,
[Senin adın]

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kabakulak Nasıl Geçer?

Kabakulak Nasıl Geçer?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kabakulak Bulaşıcı Mıdır?

Kabakulak Bulaşıcı Mıdır?

Yetişkinlerde Kabakulak Belirtileri ve Tedavisi

Yetişkinlerde Kabakulak Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Kabakulak Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Kabakulak Belirtileri ve Tedavisi

Kabakulak Virüsü Belirtileri ve Tedavisi

Kabakulak Virüsü Belirtileri ve Tedavisi

Kabakulak Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Kabakulak Nedir? Belirtileri ve Tedavisi