Kabakulak Nasıl Geçer?
22 Temmuz 2024

Kabakulak Nasıl Geçer?

Kabakulak Nasıl Geçer

Kabakulak, tükürük bezlerine virüslerin enfeksiyon bulaştırması sonucunda kulağın alt bölgesinin şişmesi ile oluşan bir hastalıktır. Bulaşıcı bir hastalık olup, özellikle çocuklarda ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde daha sık görülmektedir. Hasta kişilerden hapşırma ve öksürme yolu ile bulunduğu ortamdaki herkese bulaşabilmektedir. Özellikle kış aylarında daha yaygındır. Kabakulak, kişide halsizlik, iştahsızlık, baş ağrısı, boğazda ağrı ve yüzde şişmeye neden olabilir.

Kabakulak Belirtileri ve Komplikasyonları

Kabakulak hastalığı yüksek ateşle birlikte seyreder. Bu durum, bazı kişilerde beyine zarar verebilir. Ayrıca, böbrek, yumurtalık, erbezi ve testis iltihabına, işitme bozukluğuna neden olabilir. Hamileliğin ilk aylarında kabakulak geçirmek düşük yapmaya sebep olabilir. Çok nadiren de olsa kısırlığa yol açabilir.

Kabakulak Tedavisi

Kabakulak hastalığının spesifik bir tedavisi bulunmamaktadır. Antibiyotik ilaçlar gerektirmeyen bu hastalıkta, ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler kullanılması yeterli olabilir. Hastanın evde dinlenmesi ve yaklaşık iki hafta yataktan çıkmaması önerilir. Hasta kişi, ev halkına bulaştırmamak için ayrı bir odada dinlenmelidir. Bol sıvı tüketimi faydalıdır. Katı gıdalardan uzak durulmalı ve bol su içilmelidir. Tükürük bezlerinin şişkinliğinin rahat geçebilmesi için asitli içeceklerden kaçınılmalıdır. Bol miktarda vitamin alınmalı, özellikle C vitamini açısından zengin olan portakal ve mandalina gibi meyveler tercih edilmelidir. Bu meyveler yenmesi zor olduğunda taze sıkılmış su olarak tüketilebilir.

Kabakulak Aşısı

Kabakulak aşısının zamanında yaptırılması, kabakulak hastalığının önüne geçecektir. Eğer hasta aşırı ateşlenmişse, beyine zarar vermemesi için doktora gidilmesi faydalı olacaktır. Erken müdahale, büyük sorunların önüne geçebilir.

Alternatif Tedavi Yöntemleri

Bunların dışında kabakulağa iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri de bulunmaktadır:

  • Kuru zencefili su ile ezerek hamur haline getirip şişliğin üzerine uygulamak.
  • Aloe vera bitkisinin taze yapraklarını biraz zerdeçal ile karıştırarak şişliğin üzerine uygulamak ve bir sargı bezi ile sarmak.
  • Kușkonmaz ve çemen otu tozlarını hamur haline getirip şişmiş bölgeye sürmek, kuruduktan sonra ılık su ile yıkamak.
  • Çayı temiz bir bez yardımı ile şişliğe sürmek.
  • Buz uygulaması da şişliğin inmesine ve ağrının geçmesine yardımcı olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kabakulak Bulaşıcı Mıdır?

Kabakulak Bulaşıcı Mıdır?

Haber Bülteni