Çocuklarda Kabakulak Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Çocuklarda Kabakulak Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Kabakulak

Çocuklarda kabakulak, eski dönemlerden beri oldukça yaygın görülen bir hastalıktır. Kabakulak hastalığı, erişkinlerde nadiren görülen bir çocukluk dönemi hastalığıdır. Bu hastalık ortaya çıktığında hem çocuklarda hem de erişkinlerde telaşa mahal veren ateşli bir hastalıktır. Bu hastalığın çocuklar arasında daha sık görülmesi ise kabakulak belirtilerinin artmasına ve çok daha büyük sıkıntılara yol açmasına neden olmaktadır. Çocuklarda kabakulak rahatsızlığının günümüzde eskiye göre daha az görülmesinin nedeni modern tıptır.

Çocuklarda Kabakulak Hastalığından Nasıl Korunulabilir?

Bazı korunma yöntemleri kullanılarak çocuklarda kabakulak rahatsızlığına yakalanmamak aslında çok basittir. Öncelikle bu hastalık için üretilmiş olan aşıları tam olarak yaptırmak gerekmektedir. Belirli zamanlarda ve yaşlarda yapılan bu aşılar, çocuklarda kabakulak hastalığını önleme açısından oldukça önemlidir. Ayrıca kabakulak hastalığını taşıyan virüsler hava yolu, tükürük ve temas yolu ile bulaşabileceğinden dolayı, korunma yollarını uygulamak gerekmektedir.

Çocuklarda Kabakulak Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda kabakulak hastalığı oldukça belirgin bir şekilde kendini göstermektedir. Kimi hastalarda önemsenmeyecek kadar küçük belirtiler gösterebilirken, kimi hastalarda ise oldukça şiddetli semptomlar görülebilmektedir. Çocuklarda kabakulağın en belirgin semptomu bilindiği üzere yüksek vücut ısısıdır. Herkesin de bildiği üzere yüksek ateş, çocuklar üzerinde geri dönülemeyecek sonuçlar bırakabilmektedir. Bu nedenle çocuklarda kabakulakta yüksek ateşin görülmesi atlanamayacak bir işarettir. Bu gibi durumlarda yapılacak en iyi şey acilen doktora başvurmaktır.

Çocuklarda kabakulak hastalığının bir diğer belirtisi çene etrafında görülen şişliklerdir. Bu durum çene ve çenenin etrafındaki tükürük bezlerinin hassaslaşmasına neden olmaktadır.

Bu iki belirtinin yanı sıra bir diğer semptom, hastalığın adını taşıyan kulağın şekil değiştirmesidir. Kabakulak hastalığında çocukların kulak çeperleri dış tarafa doğru şekil değiştirmektedir.

Ekstra Bilgiler

Kabakulak hastalığı, genellikle 5 ila 15 yaş arasındaki çocuklarda görülür ve çocukluk çağında geçirilen kabakulak, genellikle yaşam boyu bağışıklık sağlar. Ancak, bu hastalıktan korunmanın en etkili yolu, aşılamadır. Kabakulak aşısı, genellikle kızamık ve kızamıkçık aşıları ile birlikte verilmekte ve bu kombinasyon aşısı MMR (Measles, Mumps, Rubella) olarak bilinmektedir.

Kabakulak, belirli komplikasyonlara yol açabilir. Bu komplikasyonlar arasında menenjit (beyin ve omurilik zarlarının iltihabı), pankreatit (pankreas iltihabı), orşit (testis iltihabı) ve işitme kaybı bulunmaktadır. Bu nedenle, kabakulak belirtileri görüldüğünde vakit kaybetmeden tıbbi yardım almak hayati önem taşır.

Kabakulağın yayılmasını önlemek için hasta çocukları izole etmek, hijyen kurallarına uymak ve hasta bireylerle teması sınırlamak gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hamilelikte Kabakulak Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Kabakulak Belirtileri ve Tedavisi

Kabakulak Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Kabakulak Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Kabakulak Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kabakulak Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kabakulaktan Korunma Yolları Nelerdir?

Kabakulaktan Korunma Yolları Nelerdir?

Kızamık Kızamıkçık Kabakulak Aşısı

Kızamık Kızamıkçık Kabakulak Aşısı