Kabakulak Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Kabakulak Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kabakulak Hastalığı

Kabakulak hastalığı, genellikle çocuklarda görülse de, çocukluğunda geçirmemiş olan yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. Tükürük bezlerinde enfeksiyona yol açarak bu bezlerde büyümeye neden olan bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığın adı, kulağın altında oluşan şişlikten gelir. Kabakulak, kış ve bahar dönemlerinde daha yaygın olarak görülür. Hava koşulları nedeniyle öksürme, hapşırma ya da öpüşme gibi eylemlerle virüs havaya yayılır. Kişilerin solunum yoluyla virüsü alması sonucunda hastalık bulaşır. Virüsün vücuda girmesinden itibaren yaklaşık üç hafta içinde kabakulak belirtileri ortaya çıkar. Bu hastalığı geçiren kişiler, yaşam boyu bağışıklık kazanır ve tekrar kabakulak olmaz.

Kabakulak Hastalığının Belirtileri

  • Çenenin altında ve arkaya doğru şişlik oluşması, başlangıçta tek taraflı olup daha sonra diğer tarafa yayılır.
  • Tükürük bezlerinde ağrı, boğaza doğru yayılır.
  • Ağrı, çiğneme veya ağız açıp kapama sırasında daha belirgin hale gelir.
  • Baş ağrısı ve hafif ateş yükselmesi görülür.
  • Genel halsizlik ve yorgunluk hissi olur.
  • Baş, şişen tarafa doğru eğilir.
  • Belirtilere bulantı ve kusma eşlik edebilir.
  • İltihaplanma yumurtalıkları etkilerse, karın ağrısı oluşabilir.
  • Şiddetli vakalarda, iltihabın yayılması durumunda boyun tutulabilir.
  • Nadiren kabakulak hastalığı herhangi bir belirti vermeden ilerleyebilir.

Kabakulak Hastalığının Tetiklediği Rahatsızlıklar

Kabakulak virüsü vücuda girdikten sonra kan yoluyla organlara yayılır ve iltihaplanmaya yol açar. Beyin zarına ulaştığında menenjite neden olabilir. Bu durumda şiddetli baş ağrısı, kusma ve ense sertliği gibi belirtiler görülür. Bu belirtilerle karşılaşan hastaların acilen doktora başvurması önerilir.

Kabakulak, böbreklerde, sinirlerde, yumurtalıklarda ve pankreasta da iltihaplanmaya neden olabilir. Yumurtalıkları etkilediğinde kısırlık sorununa yol açabilir. Hastalık kulakta sağırlık yapabilir. Hamileliğin ilk aylarında kabakulak geçiren kadınlarda düşük riski artar. Göz yaşı bezleri etkilenirse, görme sorunları ortaya çıkabilir.

Kabakulak Hastalığının Tanısı

Kabakulak hastalığının tanısı genellikle fiziksel muayene ve hasta öyküsü ile konur. Özellikle hastanın kabakulak geçiren biriyle temas etmiş olması önemli bir kriterdir. Tükürük bezlerindeki şişlik hastalığın temel belirtisidir. Nadiren kan testleri ile antikor düzeyi ölçümü yapılabilir. Antikor düzeyinin yüksekliği de hastalık için önemli bir kriterdir.

Kabakulak Hastalığının Tedavisi ve Korunma Yolları

Kabakulak geçiren hastalar için en iyi tedavi dinlenmektir. Bu süreçte sağlıklı kişilerden izole edilmeleri önemlidir. Hastalığa bağlı ateş ve bulantı gibi belirtilerin hafifletilmesi için ilaç tedavisi uygulanabilir. Beslenmede sulu gıdalar tercih edilmelidir, sert besinlerin tüketimi ağrıyı artırabilir.

Kabakulak hastalığından korunmak için MMR aşısı yaptırılabilir. Çocukluk döneminde, 1-1,5 yaşlarında ilk doz, 4-5 yaşlarında ise ikinci doz uygulanarak aşı tamamlanır. Bu sayede %95 oranında kabakulak hastalığından korunma sağlanır. Aşı hamilelere yapılmaz ve aşı olan kişilerin üç ay boyunca hamile kalmaması tavsiye edilir. AIDS, kanser gibi bağışıklık sistemini etkileyen hastalığı olan kişilerin aşı için doktorlarına danışması gerekir. Kabakulak hastalığı, aşılama sayesinde toplumda oldukça azalmıştır. Özellikle menenjit hastalığının görülme sıklığı azalmıştır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kabakulak Tedavisi Nelerdir?

Kabakulak Tedavisi Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yetişkinlerde Kabakulak Belirtileri ve Tedavisi

Yetişkinlerde Kabakulak Belirtileri ve Tedavisi

Kabakulak Virüsü Belirtileri ve Tedavisi

Kabakulak Virüsü Belirtileri ve Tedavisi

Kabakulak Belirtileri ve Tedavisi

Kabakulak Belirtileri ve Tedavisi

Kabakulak Virüsü Belirtileri ve Tedavisi

Kabakulak Virüsü Belirtileri ve Tedavisi

Kabakulak Nasıl Geçer?

Kabakulak Nasıl Geçer?